Week van de pijn: Baas over uw chronische pijn

Leestijd: 2 minuten

Eén op de vijf Nederlanders leidt aan chronische pijn. Het duurt vaak jaren voordat patiënten bij de juiste specialist zijn voor een goede diagnose. Ze lijden hierdoor onnodig of krijgen de verkeerde behandeling. Om een groot publiek bewust te maken van deze aandoening en de mogelijkheden van goede pijnbehandeling, ondersteunt het Isala Pijncentrum de landelijke campagne “De week van de Pijn”. Tijdens deze week wordt extra aandacht gegeven aan pijnpatiënten in Nederland en organiseert Isala in samenwerking met St. Jude Medical een informatiebijeenkomst over chronische pijn en neuromodulatie op donderdag 29 september 17.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst vertelt een pijnarts meer over de aandoening en de verschillende behandelingen. Daarnaast deelt een chronische pijn patiënt haar ervaringen over de impact van deze aandoening op haar leven.

Kennis over chronische pijn beperkt
Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel lichamelijk als emotioneel afmattend. De pijn gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een groot of klein ongeluk of ontstaat bij eenvoudige chirurgische ingrepen. Chronische pijn heeft een grote impact op de algemene levenskwaliteit en maakt gewone dagelijkse activiteiten zoals werk- en familieleven soms onmogelijk. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose voor chronische pijn, omdat de algemene kennis over de aandoening nog te laag is.

Deze beperkte kennis vertaalt zich in hoe de Nederlanders denken over chronische pijn. Een onderzoek dat in 2014 uitgevoerd werd, toont aan dat slechts 1 op 6 Nederlanders weet wat chronische pijn is. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (24%) denkt zelfs dat chronische pijn een mentale aandoening is.

Neuromodulatie
Neuromodulatie wordt al meer dan veertig jaar gebruikt om chronische pijn onder controle te houden en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Een neuromodulator lijkt op een pacemaker en geeft lichte elektrische impulsen aan het ruggenmerg die de pijnsignalen naar de hersenen verstoren of maskeren.

De Week van de Pijn
De Week van de Pijn (26-30 september 2016) is een initiatief van Stichting Happy Motion in samenwerking met drie verschillende ziekenhuizen in Nederland, waaronder Isala, De Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical. Naast diverse informatiebijeenkomsten vindt er tijdens de Week van de Pijn ook een tweedaags congres (28 & 29 september) plaats.

Opgave voor de informatiebijeenkomst
Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan uiterlijk tot 26 september via chronischepijn@isala.nl of telefonisch via het secretariaat van Isala Pijncentrum (038) 424 26 98 iedere werkdag tussen 13.00 en 15.00 uur. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer en aantal personen.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer