‘Bijna alle Boskampse jongens waren op Don Bosco’

Leestijd: < 1 minuut

Het is wetenschappelijk nog nooit onderzocht, maar figuurzaagvaardigheid onder mannelijke inwoners van de Boskamp moet ver boven het landelijk gemiddelde liggen.

Vanaf 1953 zaten vrijwel alle jongens uit dit dorp op Don Bosco, waar figuujrzagen altijd een belangrijke bezigheid was en is.

Strikt genomen is Don Bosco helemaal geen vereniging omdat het geen officiele rechtspersoon is. ‘Daarom is het des te opmerkelijker dat het in die vijfenzestig jaar een kerngezonde club is geweest, waarvan in totaal toch al gauw een kleine 650 mannen en jongens lid zijn geweest.

Tot het midden van de jaren zeventig had Don Bosco een duidelijk kaholieke signatuur, daar na is de club veel algemener geworden. Naamgever was de Heilige Don Bosco, die in het midden van de negentiende eeuw priester werd in Turijn. Giovanni(Jan) Bosco zette zich destijds in voor de ontwikkeling van de plattelandszonen die in Turijn hun heil zochten. Initiatiefnemer en oprichter van Don Bosco was Jan Visscher richte een club op waar plattelandsjongens handvaardigheden leerden door te leren figuurzagen, maar ook toneel speelden en op die manier leerden om samen iets te doen en zo een teamgeest opbouwden.

Kort na de oprichting ontstonden ook de jaarlijkse zomerkampen, in 1985 was het laatste zomerkamp. Om de zomerkampen te financieren werd een jaarlijkse bazaar gehouden en werden daar ook de werkstukken getoond die de jongens hadden gemaakt. Dit is overingens nog steeds een van de jaarlijkse hoogtepunten van de club.

Deze is 18 maart in eetcafe Boskamp vanaf 13.00uur.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer