Olst in Transitie maakt expositie voor Infocentrum Den Nul

Leestijd: 2 minuten

De komende maanden zijn Parijs en Olst-Wijhe met elkaar verbonden via een bijzondere tentoonstelling in het Informatiecentrum Den Nul. Olst in Transitie heeft daar de tentoonstelling ‘Op Eigen KR8’ ingericht. Deze laat zien hoe Olst-Wijhe en zijn inwoners kunnen bijdragen aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

‘Minder energie kan op eigen kracht’

De tentoonstelling bestaat uit vier grote kleurrijke panelen en een mini-ruil-/weggeefwinkel. Wethouder Marcel Blind opende op 11 oktober de tentoonstelling officieel door een voor hem overtollig boekje in de weggeefkast te zetten. “Volgende week kan dat boek alweer bij iemand anders thuis in gebruik zijn”, lacht Anne Bourgonje van Olst in Transitie. “Het idee van een ruil- of weggeefkast is dat je voorkomt dat nog goede maar overtollige spullen worden weggegooid. Je mag er gratis spullen van meenemen maar je kunt er ook iets achterlaten voor een ander, zolang het maar heel en schoon is.”

 

Vreselijk veel

Het vermijden van afval en verspilling is een van de vier thema’s waarover de panelen de bezoekers informeren. “Uiteindelijk kosten de productie en het vervoer van alle consumptiegoederen wereldwijd vreselijk veel grondstoffen, energie en CO2-uitstoot”, aldus Bourgonje.

Energie is dan ook het kernthema van de expositie. De vier panelen van de tentoonstelling belichten allemaal een ander onderwerp  met een link naar het hoofdthema.

Wethouder Blind is blij met het initiatief. “Deze expositie moet straks sowieso een plek krijgen in het gemeentehuis en nog beter, misschien wel in de supermarkt!”

 

Levensstijl

Het eerste deel van de tentoonstelling gaat over de ‘ecologische voetafdruk’: de impact die onze manier van leven heeft op de aarde, en hoe je dat ook voor je persoonlijke levensstijl kunt berekenen. Vervolgens laat de tentoonstelling zien hoe Olst-Wijhe kan overschakelen van vervuilende naar schone energiebronnen. Een vertaling daarvan naar de productie van voedsel en het gebruik van spullen als elektronica en kleding completeren het verhaal. Op veel plekken in de expositie komt de bezoeker eenvoudige tips tegen voor een duurzamere levensstijl.

“Sterker nog”, wijst Bourgonje naar kleurige slingers met briefjes eraan langs de zijkant van een van de panelen, “Bezoekers kunnen hier ook hun eigen tips en ideeën achterlaten voor anderen. Want dat is de beste manier om als samenleving te veranderen: door elkaar te inspireren.” Wethouder Blind is optimistisch: “Ik ben verbaasd en blij tegelijk over hoe het denken van onze inwoners over energie in een aantal jaren al is veranderd”

 

De tentoonstelling ‘Op Eigen KR8 – Energie voor een duurzame toekomst’ is nog te zien tot half januari 2018. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Olst in Transitie en op www.olstintransitie.nl.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer