Sloophout, zonnepanelen en een elektrische auto

Leestijd: 3 minuten

Interview met Estella Franssen, organisator Inspiratieplein Olst

 

Estella Franssen is projectleider bij de natuur- en milieucentrum De Ulebelt in Deventer en organiseert op zaterdag 24 maart het Duurzame Inspiratieplein in Olst. Dit is haar werk, maar ze doet het ook echt vanuit zichzelf omdat ze heel graag samen met anderen aan de slag wil om zoveel mogelijk energie te besparen en CO2-uitstoot te beperken.

 

Energie besparen, hoe doe je dat zelf?

In 2006 ben ik in het Aardehuisinitiatief gestapt. We zijn ontzettend blij met ons gasloze huis. Verder hebben we ook gekeken naar het energieverbruik van de bouwmaterialen, bijvoorbeeld door zo min mogelijk cement te gebruiken omdat bij de productie daarvan veel energie wordt verstookt. Daarnaast hebben we het Aardehuis afgebouwd met veel tweedehandsmaterialen en afvalmaterialen, zoals bijvoorbeeld sloophout en prachtige oude tegeltjes. Deze hoefden niet nieuw gemaakt te worden voor ons, want ze waren er al. Verder kopen we zoveel mogelijk eten uit de buurt en van het seizoen, omdat dit voedsel niet in een warme, energieslurpende kas wordt geteeld en ver wordt getransporteerd.

 

En vervoer? Voor je werk moet je vaak het hele land door. Hoe doe je dat?

We hebben in november een tweedehandse elektrische auto gekocht. We betalen daarvoor geen wegenbelasting en de elektra is goedkoper dan brandstof. Omdat er een laadtijd nodig is en er niet altijd laadpalen voorhanden zijn, ga ik sinds ik deze auto heb, wel vaker met de trein dan toen ik nog een benzine-auto had. Ik ben blij dat mijn geld niet naar oliemaatschappijen gaat. Ik rijd lachend de pompstations voorbij!

 

We gaan al een aantal jaren niet op vliegvakanties, maar reizen met de trein door Oost- en Zuid-Europa. We vinden dit een fantastische manier om rond te trekken en te genieten van onze vakantie.

 

Maar die elektrische auto, die gebruikt elektra terwijl we in onze gemeente juist minder energie willen gebruiken. Hoe leg je dit uit?

Dit klinkt inderdaad tegenstrijdig. We moeten deze tegenstrijdigheid oplossen door de stroom die we gebruiken met die auto zo veel mogelijk zelf op te wekken. We hebben wel een abonnement via Vandebron, een van de meest groene energieleveranciers. We hebben het er in de Aardehuiswijk over om te investeren in extra zonnepanelen. Daarnaast wordt er op de gemeenteniveau ook geïnvesteerd in zelf opgewekte energie. Uiteraard ben ik lid geworden van de coöperatie Goed Veur Mekare.

 

Het Duurzame Inspiratieplein op 24 maart, wat kun je daar over vertellen?

Op zaterdag 24 maart is het Earth Hour: miljoenen mensen van over de hele wereld doen dan een uur het licht uit om aandacht te vragen voor zorg is om de aarde en de klimaatverandering. In Olst-Wijhe gaan we verder dan het maken van een simpel statement. We gaan daar mensen vragen om hun eigen stappen, net als ik zojuist heb gedaan, te delen met elkaar. We hopen daarmee elkaar te kunnen inspireren. We gaan elkaar ook vragen: wat is jouw volgende stap? Wat kun je verder nog doen?

 

Hoe ziet dat eruit?

Er is van alles te doen, en het gaat allemaal over de vraag over wat je al doet op het gebied van energiebesparing en wat je nog meer kunt. Die vraag stellen we niet alleen aan de bewoners, maar ook aan bedrijven, organisaties en natuurlijk de gemeente zelf. Organisaties die aanwezig zullen zijn, zijn Olst in Transitie,Goed Veur Mekare, Stichting Eetbaar Olst-Wijhe, de boerderij van Overkempe, voedselwerkplaats Den Duurschen Hof. Er zal informatie zijn over energiebesparing, een repaircafe voor het laten repareren van je kapotte apparaten en het soep-cafe als statement tegen voedselverspilling.

 

Tot slot is er live-muziek en geweldig leuk straattheater. Dus wees erbij op zaterdag 24 maart tussen 12:00 en 16:00 uur!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer